Projecten 22-23

2022 - 2023

Voorzitter Hans Lugard: “Om meer lijn in de programmering tussen de opeenvolgende jaren te krijgen, maken we een aantal onderscheidende projecten meerjarig. Zo benutten we de ervaring die we hebben opgedaan om de projecten nog een stap verder te brengen. Bovendien is voor sommige onderwerpen, zoals End Plastic Soup, meer tijd nodig dan een jaar. We zetten met elkaar onze schouders eronder, waarbij voor mij de onderlinge verbinding in de club – Fellowship – een belangrijke dragende peiler is.”

De plannen voor dit Rotaryjaar

End Plastic Soup

Puzzel

RC Wageningen gaat met de Duitse Rotaryclub Wipperfürth Lindlar/Romerike Berge tevens aan de slag om iets te doen aan de enorme plastic vervuiling. Ons doel bij dit project is meer bewustwording van dit probleem en het ondersteunen van projecten dit het plastic afval aanpakken (afval voorkomen en opruimen). We sluiten ons zoveel mogelijk aan bij bestaande initiatieven, omdat we denken dat we zo het meeste effect kunnen bereiken. We hebben ons als ambassadeur aangesloten bij het internationale Rotaryproject ‘End Plastic Soup – join us now’. Met een speciale puzzel generen we financiële middelen om dit doel te ondersteunen. De puzzel is ontworpen door de Wageningse kunstenaar Henk van Ruitenbeek.

Lees meer >

Verkenning herbruikbare maaltijdbakjes: Bakjesretour

Onze Rotaryclub zet zich in voor het terugdringen van afval en zwerfafval dat o.a. ontstaat bij het afhalen en bezorgen van maaltijden. Op dit punt is regelgeving in de maak die op 1 juli 2023 ingaat. In 2022 is door een werkgroep van onze club vooronderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het opzetten van een retoursysteem voor herbruikbare maaltijdbakjes. 

Lees meer >

Actie Nude Schoon

Plastic zwerfafval is een enorm probleem; het tast onze leefomgeving én onze gezondheid aan. Dit speelt wereldwijd. Op 17 september 2022 is daarom zelfs de World Cleanup Day georganiseerd. Wat wij er hier in Wageningen aan doen kunnen? In ieder geval ervoor zorgen dat we in onze eigen buurt het plastic zwerfafval voorkomen of opruimen! Voor Rotaryclub Wageningen is actie ondernemen tegen die ‘plastic soup’ dit jaar een belangrijk thema. Op verschillende manieren wil de club daar iets mee doen. De actie Nude Schoon is de eerste activiteit in de rij. 

Lees meer over het resultaat van deze actie >

Benefietconcert 2023

Na een geweldig vrijheidsconcert in 2022 organiseren we opnieuw een concert met dit orkest op 4 november 2023. (Dit jaar niet op Koningsdag, de Marinierskapel werd op 27 april verwacht door zijne Majesteit :)). 

Vorig jaar hebben we kunnen concluderen dat onze Marinierskapel een geweldig orkest is, dat een programma kan neerzetten die de verwachting overstijgt. We verheugen ons dus al op het concert dat komt. Rotaryclub Wageningen en de Marinierskapel organiseren dit geheel belangeloos; de opbrengst is voor het goede doel. Dit jaar steunen wij Scouting Wageningen. Hun clubhuis is ‘op’, er is een nieuw honk nodig. Zij hebben al plannen, en elke euro steun is van harte welkom. Daar gaan wij voor. Lees meer >

Lees meer over het concert in Rotaryjaar 21-22>

Vrijwilligersdiner 2023

Ook dit jaar organiseren wij een mooie avond met diner en vermaak voor een groep mensen die wat extra waardering verdient, omdat ze normaal gesproken juist voor anderen zorgen. Wij nodigen mensen uit die als vrijwilliger zich inzetten voor de opvang van vluchtelingen. Hiermee willen we benadrukken dat door deze belangeloze inzet Wageningen een beetje mooier wordt.

Lees hier hoe het diner geweest is >

Verder ondersteunen wij

  • Welkom in Wageningen, die in oktober 2022 een gezellige middag voor de (gastgezinnen van) Oekraïeners organiseerde in Wagenings Wijngoed
  • Festival in Vrijheid AZC
    Dit festival gaat voorjaar 2023 plaatsvinden.
  • End polio now
    Ook dit jaar steunen wij het internationale project om polio de wereld uit te krijgen. De club koopt tulpenbollen, die wij niet alleen in eigen tuin planten, maar ook bij een openbare locatie.