Nude Schoon 17-9-2022

Wijk De Nude 170 kilo zwerfafval schoner!

Zaterdag 17 september 2022, op de World Cleanup Day, hebben leden van de Rotaryclub Wageningen met een prik-estafette de wijk De Nude van zwerfafval ontdaan. Zo goed als de hele wijk is onder handen genomen, zowel het woongedeelte als het industrieterrein. 

Op straat maar vooral tussen de struiken is veel verpakkingsmateriaal opgeprikt, zoals eenmalige wegwerpbekers, lege frisdrankblikjes en snoepverpakkingen, maar ook veel sigarettenpeuken en een keur van andere dingen. Soms ook rare dingen! Zo werd een achtergelaten kartonnen doos vol met kinderspeelgoed en -kleding aangetroffen. Ergens anders lagen een nog ingepakte vlieger, en een scrabblespel met alles er nog op en aan. Her en der zijn ook halfvolle verfemmers, een autovelg en een fietsspatbord meegenomen. Alles bij elkaar is er 170 kilo zwerfafval gewogen, maar omdat niet alles aan de weeghaak kon, is er feitelijk meer opgehaald. Zwerfafval ontsiert niet alleen het straatbeeld, maar de lipjes van blikjes bijvoorbeeld kunnen dodelijk zijn voor dieren die ze inslikken, en veel plastic verwaait naar sloten en rivieren om uiteindelijk als plastic soep in de oceaan te eindigen. 

Voor het prikken waren door Wageningen Schoon prikmaterialen ter beschikking gesteld, zoals prikstokken (of eigenlijk knijpers), handschoenen en hesjes. Gastvrouwen Ria en Marina van wijkcentrum Huis van de Wijk de Nude zaten klaar met lekkere koffie, thee en soep waar de prikvrijwilligers van Rotaryclub Wageningen zich tijdens de ergste buien, en na het prikken, aan konden warmen.